Inbraakpreventie en beveiliging

 

Hoe veilig woont u?

Niets is erger dan wakker worden of thuiskomen en ontdekken dat er is ingebroken. Het feit dat er een onbekende in uw woning is binnengedrongen en aan uw waardevolle spullen heeft gezeten of heeft weggenomen, is voor velen een zeer vervelende ervaring.
Wacht niet tot het te laat is en er bij u wordt ingebroken en maak vandaag nog een afspraak om uw woning te inspecteren door één van onze medewerkers.

Voor u aan de slag gaat: moet u iets weten over inbrekers. De meeste inbraken (ongeveer 90%) worden gepleegd door ‘gelegenheidsinbrekers’. Een gelegenheidsinbreker werkt met klein materiaal: een tang, een bandenlichter of een schroevendraaier. Hij gaat niet georganiseerd te werk, maar wordt actief als hij een pand ziet waar vermoedelijk wat te halen is. Vervolgens wil hij maar een ding: snel zijn slag slaan. Aan goede verlichting, stevig hang- en sluitwerk en degelijke ramen en deuren heeft hij een hekel. Hij houdt ook niet van oplettende bewoners en buren. De laatste tijd wordt steeds vaker bij een woning ingebroken voor de autosleutels. Een extra reden om uw huis te beveiligen.
Goed beveiligen is dan ook een combinatie van organisatorische (sociale) en bouwkundige maatregelen. Wordt er toch ingebroken dan kunnen administratieve maatregelen ervoor zorgen dat de gestolen spullen weer terug komen. Ook acties om de brandveiligheid te vergroten mogen niet ontbreken. U wilt immers dat een inbreker niet makkelijk in uw woning komt, maar u wilt er wel zelf snel uit kunnen komen in noodgevallen.

Beveiligingsverlichting is ook een belangrijke maatregel. Beveiligingsverlichting kan uitgevoerd worden als gewone verlichting of als schrikverlichting. Belangrijk is dat de verlichting ( indien mogelijk ) voldoende hoog wordt opgehangen. Bij voorkeur de lamp op 2.70 meter ophangen, daarnaast is het belangrijk een vandalismebestendige behuizing te nemen. De inbreker kan dan minder gemakkelijk de verlichting uitschakelen.
Als regel moeten in ieder geval de gevelopeningen worden voorzien van verlichting. Ook eventueel donkere hoekjes of nissen kunnen voorzien worden van verlichting.
De lichtsterkte op de grond moet minimaal 5 lux zijn, dit om een goede waarneming door derde mogelijk te maken.Houdt hiermee rekening bij het monteren van de lamp omdat de lichtsterkte kwadratisch afneemt naarmate de lamp hoger wordt gehangen.
Maak, als het mogelijk is gebruik van een schemerschakelaar om de verlichting in te schakelen, u kunt deze dan nooit vergeten. Binnenverlichting verhoogt de bewoonde indruk, laat hierbij de Hollandse zuinigheid niet meetellen. De inbreker weet heus wel dat u niet de hele avond met een of twee 7 watt PL lampjes een boek zit te lezen, zorg ervoor dat de verlichting brandt alsof u thuis bent. Een handig hulpmiddel is het gebruik van schakelklokken, hierdoor verhoogt u de bewoonde indruk. Ook kunt u de verlichting laten uitschakelen op het moment dat u normaal gesproken naar bed gaat.

Daarnaast adviseren wij altijd om te kijken wat uw vluchtweg is. Hang ook in uw vluchtweg, ook al is dit niet op een slaapverdieping, altijd een rookmelder, een brand gaat flitsend snel en u kunt niet tijdig genoeg gewekt worden. Een touwladder en een brandblusser op de zolderverdieping zijn ook niet overbodig.
Een veel gehoorde opmerking is dat men wel wakker wordt als het brand. Welnu, dit misverstand willen wij bij deze uit de weg ruimen, het zit namelijk zo.
Bij een brand komt koolmonoxide vrij, dit kleurloze, reukloze gas verspreid zich razendsnel. De koolmonoxide verdrijft de zuurstof in uw bloed omdat het zich sneller aan de zuurstoftransporterende deeltjes bind dan de zuurstof zelf. Het resultaat is dat u steeds dieper gaat slapen totdat u in een coma raakt, de dood is dan onvermijdelijk het gevolg.
Vergeet dus die fabel over het wakker worden, een rookmelder kan uw leven redden !!!!